Velg riktig compoundbue!

Velg riktig compoundbue!

Velkommen! Og gratulerer! Du er interessert i pil og bue, og har dermed fått en av de sunneste interessene i verden! Og kanskje har du kommet så langt i tankene på bueskyting at du er på leting etter din første skikkelige bue? I så fall har du kommet rett sted! Men det kan være veldig frustrerende og forvirrende å navigere seg i jungelen av buer! Men om du vurderer compoundbue som det rette for deg, kan det være lurt å lese videre.

Det finnes tusenvis av forskjellige compoundbuemodeller rundtom i verden, og det å være ny bueskytter kan mildt sagt være skremmende. Hvilken skal du velge?  Dette er en svært forenklet tekst for å hjelpe nettopp deg som er fersk bueskytter til å velge rett utstyr.

Kort fortalt kan man si at bruken i stor grad avgjør hva slags utstyr man trenger. Og bruken kan inndeles grovt i buejakt eller konkurranse. Konkurranse kan igjen deles inn i flere kategorier, men for å definere to ytterpunkter kan vi nevne 3D skyting, som innebærer skyting mot dyrefigurer i skogen på ukjent avstand, og skiveskyting, som foregår enten innendørs eller utendørs på kjent avstand. 

Når du har bestemt deg for den kategorien compound bue du skal ha, så skal det gjøres valg for å finne rett bue for akkurat deg. Og det kan være utfordrende! Hva ser du etter? 

Det som avgjør om ei bue passer deg eller ikke, er i hovedsak dralengde, aksel til aksel-lengde (lengde mellom akslingene til kammene/trinsene) og dravekt. Det er også et mål som kalles strenghøyde (brace height på engelsk) som kan ha noe å si for hvor stabil og tilgivende bua føles, men ikke nødvendigvis alltid.

Hvor mye skal bua koste?

Dette spørsmålet er ikke enkelt å gi et generelt svar på. Men først og fremst skal det understrekes at det viktigste for å lykkes med bueskyting, og for å finne glede med sporten, ikke har noe med pris å gjøre. Det er ikke dermed sagt at bua ikke har noe å si, det blir feil. Det er viktig at bua er bra for DEG. 

Det finnes buer fra en drøy tusenlapp til langt over 20.000kr. Du bør generelt sett unngå helt billige modeller fra østen, og holde deg til kjente merkevarer. Dette er rett og slett fordi at komponentene i bua må ha en viss standard for å være bra, og gi deg en god og trygg brukeropplevelse. En Lada blir ikke en sportsbil bare for at du skriver lamborghini på sida, og det samme gjelder buer. Samtidig kan vi si at en fersk bueskytter ikke har noe å vinne på å kjøpe ei bue som er for avansert. Det er buer som er laget for å yte bra når de brukes av en skytter med etablert teknikk. Buer i begynner- og mellomsjikt derimot, er laget for å være veldig tilgivende.

Når du er helt ny i gamet, finnes det mange gode alternativer fra noen av de største produsentene. Her kan du få pakker med sikte, pilhylle osv. til rundt 5000kr, eller du kan sette sammen pakker med ei bra begynnerbue og ennå bedre tilbehør som hjelper deg med å skyte bedre. Dette er buer som er mer enn gode nok til alt du skal bruke dem til, men du kommer til å få egne preferanser i framtida, og utstyret ditt vil utvikle seg sammen med disse. Mange kjøper ei begynnerbue og har denne fra de starter og langt inn i sin jeger- eller skytterkarriere, og mange oppgraderer underveis. Det er opp til deg, du kan skyte mer enn presist nok med de fleste kjente buemodeller på markedet.

Jaktbuer

Buejakt er ikke tillatt i Norge, men kategorien jaktbuer er fremdeles en stor kategori. Dette skyldes at dette nok er den største kategorien buer internasjonalt, med flest merker og modeller. Men også at de er veldig anvendelige! De er korte og kompakte, veier lite, og fåes i svært lettskutte og justerbare utgaver. Hovedpoenget med denne typen buer er at de skal være praktiske til jakt, og for å være det, må de være relativt raske, for å gi mest mulig energi til pila per pund trukket vekt, de må være lette så de kan bæres hele dagen, og de må være kompakte, sånn at de ikke henger seg opp i busk og kratt, eller er i vegen ved skudd fra treestand eller kamuflasjetelt. Det skal også være mulig å holde jaktbua spent lenge mens du venter på rett øyeblikk, derfor vil de ha det vi kaller for høy "Let-Off". Let-Off beskriver hvor mye av buas dravekt du holder på fullt opptrekk. En jaktbue vil ofte ha 75-80% let-off, men nyere modeller kan gå helt til 90%. Altså holder du bare 6lbs, ca 3kg på en 60lb bue.

Jaktbuer er en super kategori til deg som bare vil stå hjemme og skyte i hagen! De kan være relativt enkelt satt sammen med lite "dilldall" som skal finjusteres, og de er mer enn presise nok til å samle på et frimerke på 30m.  Men ikke kjøp ei bue som er alt for tung å trekke. Du trenger ikke 60lbs+ for å skyte på blink. For tung bue leder til dårlig teknikk, og er en sikker oppskrift på skader i muskler, sener og ledd!

Jaktbuer er også den typen buer som er mest brukt til 3D skyting på verdensbasis.

Skal du på buejakt, er det alfa omega å finne ei bue som passer deg og det du skal bruke den til. Om du er etablert jeger vet du hva du leter etter, men er du helt fersk, ta gjerne kontakt på e-post eller telefon, så finner vi ut hva du skal ha til ditt bruk. Bua, og like viktig, tilbehøret skal passe både bruker og bruksområde for å gjøre jakta så god som mulig. Jeg er selv buejeger, og har et stort kontaktnettverk i inn- og utland, så uansett hva du skal jakte, finner vi det du trenger av utstyr, og vi finner selvsagt også buejegerkurs og eksamen til deg om du ønsker det.

 

Konkurransebuer

Her blir vi nødt til å dele opp litt! Men vi holder oss til det helt enkle.

Buer til skiveskyting er laget med stabilitet og prikkpresisjon i tankene. De vil ofte ha lang akselavstand og høyere strenghøyde. Let-off vil også normalt være lavere, da høyere holdevekt gir deg mer stabilitet og spenn i kroppen, så du kan hente enda noen få millimeter til med presisjon. Buer til blinkskyting vil også ofte ha lavere hastigheter enn ei jaktbue kan oppnå, men ikke alltid. Til 3D skyting, der avstanden oftest er ukjent, er det viktig med rask pil og flat pilbane. Til blinkskyting utstyres buene med lange stabilisatorer både frem og bak/på siden for å stabilisere buen maksimalt. Siktene er justerbare på avstand, og som regel utstyrt med en viss grad av forstørrelse. 

Når vi kommer til 3D skyting, brukes alle kategorier buer, fordelt på flere klasser. Men på verdensbasis vil en typisk 3D rigg ligge nærmere jaktbue enn rein konkurransebue til skiveskyting. Og det er også en buejegerklasse, der helt vanlige jaktbuer brukes. Så uansett hvordan bue du har, kan du ha det moro på skogen! 

 

Så hvilken skal du velge?

Det er, som du skjønner i stor grad opp til bruken og brukeren. Alle klasser av compoundbuer fåes i forskjellige prisnivåer, og kvaliteter, så der behøver det ikke ligge noen begrensning. Men min generelle anbefaling er å kjøpe ei bra bue av et bra merke, som passer deg og ditt nivå, og som du syntes er bra å skyte med. De fleste vil finne seg ei bue de kan lære det grunnleggende med, og oppgradere videre med bedre og bedre utstyr innenfor jaktbue-kategorien. Det er ofte de mest generelle og anvendelige buene for en nybegynner. Men som sagt, det finnes bedre alternativer dersom du er sikker på at det blir mer skiveskyting enn 3D og jakt. 

Når du bestiller ei bue av oss, og dagen kommer når du kan hente den, får du alltid tilbud om hjelp med oppsett og innskyting på vår bane. Du skal føle deg trygg og ha det gøy fra første øyeblikk! Og ikke minst, du skal treffe blinken for å ha det gøy, og det er superenkelt å få til med litt hjelp!

Vi står alltid klare til å hjelpe deg! Ring eller send melding på 41471066, eller send e-post til post@buebua.no. Tar jeg ikke telefonen, er jeg sikkert på jobb, men da ringer jeg tilbake.

Vi snakkes!

Tilbake til bloggen

2 kommentarer

Tar dere innbytte av buer?

Lars Steinset

Hei 🙂

Lurer og har lurt på å kjøpe en compound (hvis det er sånn det skrives 🥴) bue en stund nå. Slike buer er vel litt kraftigere enn en’vanlig" bue.
Type bue jeg ser etter er en kraftig bue som kan brukes til både konkurranse og øvelse skyting i hagen. Jeg er ikke medlem i noe bueskytterklubb, men tenker kanskje å teste nivået mot andre etterhvert.
Pris kanskje Max 5000 kr.
Jeg driver med styrketrening, så gjør ingenting om det er en kraftig bue.

Så da lurer jeg på om det er noen anbefalinger?

Ps! Bor like utenfor Bergen. Ser dere har gratis kurs for nybegynnere, men jeg vet ikke om det gjelder her på disse kanter 🤔

Mvh Inge

Inge Forstrønen

Legg igjen en kommentar