Buejakt

Buejakt

Buejakt er naturens jaktform. Det er en svært human, naturlig og miljøvennlig jaktform der man som jeger virkelig får oppleve naturen fra første rad. Buejakt er per dags dato ikke tillatt i Norge, men det finnes ingen indikasjon på at bue er et mindre egnet jaktvåpen enn rifle.

Som jegere opplever vi mange av naturens store mysterier og underverk. Tilbringer man virkelig mange timer ute i naturen, vil naturen etterhvert vise seg fra alle sine sider. For en buejeger blir alt dette styrket, for om man skal lykkes med buejakt, krever det at man tilbringer svært mye tid i naturen gjennom hele året. Jakta for riflejegeren starter gjerne når båndtvangen oppheves, eller med å spionere på bukken i jordekanten i juli. Men da har allerede du som buejeger brukt flere måneder på å forberede deg. Et hundretalls timer har blitt tilbragt fullt kamuflert som "flue på veggen" ute i naturen, notater er gjort, og dyras vaner er nøye kartlagt. Poster er utvalgt med omhu, og skuddfelt er ryddet med neglesaks. Det har blitt mange opplevelser gjennom vinteren og våren. Rådyrgeita som fødte tvillinger imens du lå på magen bare noen få meter unna mistet det ene kjeet til reven, men det andre har vokst seg stort og sterkt. Elgoksen som var kongen på haugen i fjor, har ikke vært seg selv i år. Virker svakere, og legger ikke så godt på seg som han burde. Du tenker på den gangen du var 30 meter unna når han seiret over en yngre okse bare året før. Naturen gir og tar. Når jaktas første dag kommer er du klar. Nå er arbeidet overstått, nå gjenstår det bare å la naturen utspille seg, og suge til seg alle minner og all kunnskap som naturen vil gi deg. Og kanskje, om du har gjort alt rett, kan du bli belønnet med sunt, magert og naturlig viltkjøtt som kan glede deg og familien med flere måltider.

Hva er buejakt?

Modere buejakt er en jaktform som bedrives med svært moderne utstyr. Istedet for ei butt, ekspanderende kule i høy hastighet, brukes pil med barberbladskarp spiss, i hastigheter opp til i underkant av 100m/sek. De aller fleste buejegere i verden jakter med compound bue, men også tradisjonelle buetyper og armbrøst blir brukt. Buejakt bedrives som et fullgodt alternativ til riflejakt, og vilt fra trostefugler til afrikansk elefant felles med bue. De mest populære artene som jaktes med bue varierer fra kontinent til kontinent, men ulike amerikanske og europeiske hjorteviltarter, antiloper, villsau og villgeiter jaktes svært effektivt med bue.

Så.. Hvorfor buejakt?

Buejakt er jaktformen for deg som måler jaktas kvalitet i opplevelser, og ikke antall kilo kjøtt på frysa. Visst er kjøtt en viktig del av all jakt, men la oss være ærlige med oss selv, vi mennesker er ikke lenger avhengige av viltkjøtt for å overleve. Vi kan bare gå på butikken og kjøpe kjøtt, med stor grad av sikkerhet og forutsigbarhet. Men vi jegere vet at det er noe helt spesielt med viltkjøtt. Det er reint, sunt, og viltet har hatt et godt liv i reine omgivelser. Men også opplevelsene og minnene man sitter igjen med fra jakta, gir kjøttet en spesiell plass på middagsbordet. Alle de timene man var på skogen med gode venner, all svetten, all frysingen og all frustrasjonen gjør viltkjøttet nærmest til noe edelt, som bare tas frem til spesielle anledninger, når gode øyeblikk skal deles med kjente og kjære. Bak enhver suksess i skogen, ligger utallige timer med forberedelser. For en del av oss, er disse forberedelsene, og alle opplevelsene, ennå viktigere enn å felle vilt. Og da er buejakt perfekt. Buejakt er jaktformen som krever at du gjør alt rett for at du skal få fortjene å lykkes. Og når du lykkes, var det for at du klarte å lure viltets sanser på hjemmebane, og lykkes med å komme innenfor 20-30m. 

 

Er buejakt like humant som riflejakt?

Det korte svaret er ja, men det avhenger av at buejakta gjennomføres på en forsvarlig måte, ved at det stilles strenge krav til jegerens ferdigheter, teoretisk som praktisk. I Danmark, i Finland og på Åland har det vært jaktet med bue i mange år, og alle data peker på at bue er et like humant jaktvåpen som rifle.